Administratie
0544 - 46 11 65

Mei 2021 André Klein Gunnewiek vrijwilliger van de maand

Lees meer

‘Onvoor-stelbaar mooi en dankbaar werk’

Mei 2021 Groenlose Gids / door Theo Huijskes

GROENLO - Ondanks dat hij deel uitmaakt van een veel te klein groepje vrijwilligers en aanvulling van bereidwillige krachten dan ook bittere noodzaak is, heeft André Klein Gunnewiek uit Voor-Beltrum het als vrijwilliger van de RK Begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg in Groenlo enorm naar zijn zin. “Een kerkhof krijgt in de wandelgangen altijd een stempel opgedrukt van een stille, in dit geval ‘doodse’ locatie, waar weinig te beleven valt. Maar wanneer je een liefhebber bent van de vrije natuur en daarnaast open staat voor een goed contact met de bezoekers van de begraafplaats, betekent het bezig zijn hier onvoorstelbaar mooi en dankbaar werk”, aldus de 68-jarige Klein Gunnewiek, die als vrijwilliger en tevens als rechterhand van beheerder Dinand Froeling al sinds 2011 vrijwilliger is op het Grolse kerkhof. 

“Nieuwe, bereidwillige vrijwilligers zijn van harte welkom. Als gevolg van ouderdom, ziekte en dergelijke is het aantal vrijwilligers hier enorm geslonken. Door het kleine aantal vrijwilligers en als gevolg van de coronacrisis moet het vele werk gedaan worden door slechts drie mensen, te weten Dinand en ‘mijn persoon’, samen met Tonnie Bomers. Zelf ben ik hier standaard drie halve dagen per week, maar in drukke periodes komt het regelmatig voor dat ik hier de gehele week aan het werk ben. En dan te bedenken dat wij ook al gewerkt hebben met een twaalftal vrijwilligers tegelijkertijd.”

Mijn hart verpand aan Voor-Beltrum

Als geboren en getogen Voor-Beltrummenaar heeft André Klein Gunnewiek zijn hart verpand aan de tussen Groenlo en Beltrum gevestigde gemeenschap.

“Ik ben er geboren op 24 februari 1953 en ben vervolgens altijd blijven wonen in het ouderlijk huis aan de Hooihaarsweg. Ondanks dat ons gezin bestond uit zeven kinderen, werd ik aangewezen als degene die mijn vader moest opvolgen als boer. Gevolg was dat ik na de lagere school, op 12-jarige leeftijd, al volop thuis aan het werk moest. Toen het runnen van een boerenbedrijf alleen nog op grote schaal mogelijk was, ben ik gestopt en heb de rest van mijn werkzame leven ingevuld als inleenkracht”, aldus Klein Gunnewiek, die een verwoed fan is van alle Voor-Beltrumse activiteiten en festiviteiten. Hij heeft daarvoor bij zijn eigen woning zelfs een feestzaaltje gecreëerd. Verder is hij een vaste bezoeker van de jaarlijkse kermis op het Halfweg-terrein en als hartstochtelijk carnavalist is hij een aanhanger van CV De Maïspotters in Voor-Beltrum. André mocht in 1985 als prins in de Maiskoele de carnavalsscepter zwaaien. Das was in hetzelfde jaar waarin uw verslaggever als stadsprins dezelfde campagne mocht aanvoeren in het naburige Groenlo.

 “Naast het vele sporten zoals voetbal bij DVV, volleybal, handbal enzovoorts, waar ik vanwege knieklachten een punt achter heb moeten zetten, beoefen ik thans met een groepje van circa tien fanatieke dorpsgenoten op iedere zondag de klootschietsport. Voor het overige vermaak ik mij met een tuin van circa 50 bij 50 meter met daarin een grote vijver, een groot gazon en gevarieerde aanplant. Last but not least heb ik een goed contact met mijn beide kinderen Roy en Ilona, en met hun partners en natuurlijk met mijn drie kleinkinderen.”

 Oproep voor vrijwilligers

Wanneer in de koffieruimte, grenzende aan de werkplaats annex opslagruimte op de Grolse begraafplaats, beheerder Dinand Froeling aanschuift, gaat het gesprek andermaal over in een soort oproep voor vrijwilligers. Froeling, zelf in Groenlo aan de Borculoseweg geboren en tegenwoordig woonachtig in Lievelde, heeft voorheen bij de gemeente Winterswijk gewerkt. “Ik was daar in de groensector van de buitendienst werkzaam, waarna ik in augustus 2008 succesvol gesolliciteerd heb op de functie van beheerder van deze natuurschoonrijke begraafplaats. In de afgelopen dertien jaren hebben we diverse ontwikkelingen meegemaakt en is het aantal vrijwilligers teruggelopen. Maar ik hoop dat deze redactionele bijdrage potentiële vrijwilligers over de streep trekt en dat zij zich gaan aanmelden. Alle informatie is te vinden op de site www.rkbegraafplaatsgroenlo.nl.” 

Ook Froeling wil nog eens beklemtonen dat het werk op de begraafplaats, met een oppervlakte van maar liefst 3½ hectare, een ware verademing is. “Het algemene beheer is in handen van een stichtingsbestuur, waarmee de vrijwilligers en ik als beheerder een goed contact onderhouden. Er is regelmatig contact en ruimte voor overleg. Maar dat neemt niet weg dat het werk op een dergelijk groot terrein nooit af is. Naast het vele handmatige werk hebben wij ook een belangrijke rol bij het te woord staan van bezoekers. Het gaat dan om familieleden, vrienden of bekenden van overledenen, maar ook nabestaanden van overleden personen die nog begraven moeten worden. Met de nabestaanden wordt in goed overleg niet alleen een plek uitgekozen, maar de vrijwilliger legt ook uit hoe het een en ander verder in zijn werk gaat.” 

Lichtjesavond

Dinand Froeling staat er tenslotte nog bij stil dat er jaarlijks ook nog enkele activiteiten worden georganiseerd, waar velen geen weet van hebben. “Denk daarbij op de eerste plaats aan de in het voorjaar te organiseren lichtjesavond. Deze avond is altijd zeer indrukwekkend. Vanwege corona kon deze avond nu al tweemaal niet doorgaan. Daarnaast zorgen wij op Moederdag en Vaderdag voor een extra, noem het aangeklede invulling van het bezoek van degenen, die dan een bezoekje willen brengen aan hun overleden moeder en/of vader. Dit alles om nog eens duidelijk te maken dat deze begraafplaats niet per definitie een trieste plek is, maar met name een plek van samenkomst voor jong en oud. Laten wij in het verlengde daarvan de hoop koesteren dat dit laatste alleen al een goede reden is voor potentiële vrijwilligers om ons een handje te komen helpen. Graag tot ziens!”

 

 

 

 

 

 

Versterkt u ons team?

U bent van harte welkom!

Meld u aan als vrijwilliger Ik ontvang graag meer info